School bias i reklambranschen

Nathalie Borgman skriver i Resumé 16/4-18 om mångfalden (eller bristen därav) på Sveriges reklambyråer. Jag håller med, men jag tror att problemet har ännu fler dimensioner.

En vän till mig berättade att hon alltid får komma på intervju när hon söker jobb. Detta i tider då söktrycket var hårt och många andra inte ens fick ett massutskickat ”nej tack” tillbaka. Anledningen var sex små bokstäver i hennes CV: Berghs. En rekryterare avslöjade att de söker i alla inkomna CV:n efter Berghs och Forsbergs. Dyker inget upp slängs ansökan åt sidan. Redan där har man alltså gjort en utrensning som gör urvalet farligt smalt.

Jag har läst om fenomenet som kallas school bias. Man ger gärna fördelar åt personer som gått på samma skolor som en själv. Detta kan ske helt undermedvetet och därför vara svårt att få bukt med. Ibland finns även system på plats där byråer rekryterar direkt från skolor. Detta borde vara lättare att styra upp, men det ses så klart som en fördel för både byråerna och skolorna att göra på detta sätt. Det är dock ingen som sagt att vägen till mångfald går via de enklaste besluten och de snabbaste genvägarna.

Det är inte bara en struktur som spelar in här utan flera. Kommer man ifrån en arbetarklassfamilj är det långt ifrån självklart att man ska prioritera studier. Man har inte heller samma praktiska möjligheter att göra det som någon med ekonomisk backning hemifrån. Reklamutbildningarna kostar hundratusentals kronor och utöver detta ska man försörja sig själv. Det är inte konstigt att många på dessa skolor har liknande socioekonomiska bakgrunder. Och detta fortplantar sig givetvis till byråerna.

Egentligen borde det inte vara så. Vad är det som är viktigt i reklambranschen? Kreativitet, kommunikation och finess. Inget av detta kräver år av studier. Jag säger verkligen inte att utbildningarna saknar relevans, utan bara att alla inte kommer att gå den vägen in i branschen. Och det borde verkligen inte spela någon roll. Det enda som borde spela roll är leverans. Människor med vitt skilda bakgrunder kommer att leverera på olika sätt och det är någonting positivt! Alla som ska ta emot budskapen därute har också de vitt skilda bakgrunder.

Jag har jobbat som frilans i två år nu och lyckats få många fantastiska arbetsgivare trots bristen på flashiga utbildningar på mitt CV. Men så har jag också haft goda förutsättningar att lyckas – alla andra har det inte på det viset. Har man till exempel ett namn som sticker ut från normen kommer man ha ännu svårare att klara sig, oavsett vilken talang man har.

Att forskningsinstitut går på formella meriter kan jag förstå, men att en så kreativ plats som reklambranschen gör det är helt obegripligt. Avslutar med en ansökningsvideo som på ett bra sätt förklarar varför reklambranschen borde kunna ha andra regler. För man vill anlita denna kille oavsett vilken skola han gått på.

#reklambranschen #debatt

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2018 - pepp o'clock

  • Black Instagram Ikon