Skapa tävlingar som följer reglerna

OBS! Från 1 januari 2019 har Sverige en ny lotterilag. Det är nu tillåtet att lotta ut vinster och slumpa fram vinnare.

Det händer ofta att nya kunder säger till oss: "Och så gör vi en sån där tävling, där man måste tagga alla man känner och dela inlägget, det ger bra spridning! Så lottar vi fram en vinnare.". Det är förstås tråkigt att börja ett samarbete med att säga nej, men för deras egen skull är vi alltid hårda på denna punkt. Vi gör inga tävlingar som bryter mot svensk lag eller mot Facebooks regler. Och det borde inte du göra heller.

Det är inte helt lätt att veta vad som gäller och hur man gör för att följa alla lagar och regler. Sverige har ett väldigt annorlunda regelverk mot exempelvis USA. För att underlätta har jag satt ihop den här guiden! Länka gärna till den och tipsa dina vänner och kollegor. Jag kommer att ta upp konkreta exempel på korrekta och felaktiga tävlingar längre ner i texten.

1. Vad är ett lotteri?

Det här är en väldigt viktig punkt. Förstår du den har du kommit en lång bit på

väg! Både jag och Malou har jobbat i lotteribranschen med ett dussintal olika lotterier under ett antal år, så för oss är mycket av det här självklarheter. Men eftersom termerna lotteri och tävling ofta blandas ihop vet vi att det inte är lätt för alla att veta vad som är vad. Även om du tror att du vet vad ett lotteri är, läs vidare! Jag kan nästan garantera att du lär dig något nytt.

I Sverige krävs det tillstånd för att driva lotteri och sådana tillstånd delas inte ut till företag. Ideella föreningar kan dock söka tillstånd, läs mer om det här. Ett lotteri kännetecknas av slumpmomentet. När du köper en skraplott har du ju ingen möjlighet att påverka ifall du vinner eller inte (även om du säger "en vinstlott, tack!" till den trötta kassören). Jämför det med en tävling där du själv utformar ditt bidrag och på så vis kan öka – eller minska – dina chanser att vinna. I en fototävling för husdjur har du självklart en bättre chans att vinna om du skickar in en vacker bild på din katt, än om du skickar in en oskarp bild på en sten du målat ett hamsteransikte på.

Ska du hålla i en tävling i sociala medier, använd aldrig dessa ord eller termer:

 • lotta ut

 • samla lotter

 • lotteri

Det spelar ingen roll om "lotterna" är gratis. Du har ingen laglig rätt att lotta ut någonting, att dela ut lotter eller att bedriva ett lotteri. Olagliga lotterier är ett brott mot lagen och kan leda till böter eller fängelse. Dessutom framstår du och ditt företag som oseriösa. (Det finns några undantag från de allmänna lotterireglerna, de gäller korsord i veckotidningar t. ex och prissummor som är under 700 kr. Du kan läsa mer om det här på sidan 4.)

Något som många pålästa ändå missar är att även gissningstävlingar anses vara ett lotteri. Det är ingen talang eller kunskap som avgör tävlingen, utan slumpen. Alltså är det ett lotteri i lagens mening.

2. Vad är en tävling?

En tävling kännetecknas av ett prestationsmoment. Enklare uttryckt: den som gör bäst ifrån sig vinner. Till skillnad från skraplotten, där vi alla kan skrapa lika bra men bara Berit från Jönköping vinner.

En tävling kan dock belöna många olika typer av talanger. Eller till och med anti-talanger! Säg att du ska tävla ut en fotokurs: då kanske det bör vara den sämsta bilden som vinner, inte den bästa. Det viktigaste är att allt detta står klart och tydligt i tävlingsvillkoren (mer om dem i nästa punkt).

En annan förutsättning för din tävling är att alla bidrag bedöms efter samma kriterier och att den som bäst uppfyller kriterierna vinner. Du kan inte låta alla skicka in motiveringar och sedan använda en slumpgenerator som plockar ut en vinnare – då har slumpen avgjort vem som vann. En jury måste bedöma bidragen och välja ut en vinnare.

3. Måste man ha tävlingsvillkor?

Japp. Det finns ingen väg runt det. Ett förslag är att skriva generella tävlingsvillkor som ni modifierar inför varje tävling. Ska tävlingen vara på Facebook är det smart att skriva kortfattade villkor i posten (typ vinst, hur tävlingen går till samt slutdatum) och sedan länka vidare till fullständiga villkor som ni publicerar som en anteckning (note). På det sättet blir tävlingsposten inte så lång och texttung.

Detta måste finnas med i tävlingsvillkoren:

 • Tävlingens start- och slutdatum

 • Vilka som kan delta (t. ex personer över 18 år som är bosatta i Sverige)

 • Vilka vinster som tävlas ut (ange märke, storlek, färg etc)

 • Hur mycket varje vinst är värd

 • Information om att vinnaren kan bli skyldig att betala vinstskatt

 • Tydlig information om köptvång, ifall tävlingen innebär ett sådant (t. ex ”du måste köpa minst 1 förpackning X från märket Y för att vara med och tävla”. Skriv i så fall även ut hur man ska bevisa köpet (ska man spara kvittot till efter tävlingen? Ska man ta en bild på förpackningen och skicka in i samband med bidraget?)

 • Tydlig beskrivning av hur och var man kan delta i tävlingen

 • Redovisning av hur vinnaren/vinnarna kommer att väljas ut (t. ex om det är den roligaste bilden, den vackraste motiveringen eller det mest nyskapande receptet som kommer vinna)

 • Beskrivning av hur och var vinnarna kommer att presenteras (och ifall några vinnare kommer att underrättas personligen, skriv i så fall också på vilket sätt de kontaktas). Viktigt! Det räcker inte att bara meddela vinnarna personligen. De ska även presenteras öppet på ett sätt som är enkelt för deltagarna att ta del av.

 • Informera om vissa är uteslutna från tävlingen (en bra idé kan vara att inte låta familjemedlemmar och vänner till anställda delta)

 • Ge information om vem eller vilka som bedömer bidragen och som väljer vinnare

 • Informera ifall du tänker använda deltagarnas uppgifter till någonting (t. ex om man läggs till på en mejlinglista genom att delta)

Vissa försöker friskriva sig från sina egna villkor, till exempel genom att lägga till en rad av typen: "Vi på X förbehåller oss rätten att när som helst och utan vidare förklaring dra tillbaka tävlingen eller ändra villkoren.". Så får man inte göra i Sverige. Tävlingen ska utföras enligt de villkor du satt upp från början.

Du får alltså inte heller förlänga en tävling om du anser att du fått för dåliga eller för få bidrag. Inte heller kan du skriva i villkoren att du kanske inte kommer dela ut några vinster. Allt detta är för att skydda konsumenten och det är enligt mig superbra.

4. Exempel på GO AHEAD! och HELL NO!

"Skriv vilket ditt favoritdjur är! Den som har samma som mig vinner"HELL NO! Det blir en gissningstävling, vilket anses vara detsamma som ett lotteri.

"Vilken är din favoriträtt? Vi väljer en vinnare imorgon". GO AHEAD, MEN – förtydliga varför/hur man vinner. Ska jag bara skriva "Köttbullar" och så kan jag vinna? Då liknar det lotteri. En bättre formulering vore:

"Vilken är din favoriträtt? Motivera varför det är just den som får dina smaklökar att dansa! Den som skriver den roligaste motiveringen vinner."

"Hur många kunder hade vi i butiken igår? Närmast vinner." – HELL NO! Inga gissningstävlingar! Never, ever, ever.

"Vem i ditt liv förtjänar ett biobesök och varför gör hen det?"GO AHEAD! Nu börjar du haja!

"Vilken stad vill du att vårt företag ska komma till? Vi väljer en vinnare imorgon. Om flera svarar samma lottar vi." HELL NO – se till att utforma tävlingen så att folk i princip inte KAN svara samma. I detta exempel skulle man kunna lägga till ett krav på motivering, som man sedan bedömer på.

5. Gilla & dela? Tagga?

"Gilla och dela detta inlägg så är du med i tävlingen" "Skriv en motivering, gilla och dela inlägget så kan du vinna" "Tagga fem kompisar så kan ni alla vinna!"

Nej. Nej! NEEEEEJ! Facebooks regler säger klart och tydligt att man INTE får använda deras funktioner som del av tävlingen. Man får inte kräva att folk ska dela eller att de ska tagga. Däremot så får man säga att man måste gilla sidan för att vara med. Men jag föreslår att du skippar det. Skriv hellre: "gilla gärna vår sida så att du inte missar framtida tävlingar!". En tävling ska vara något roligt. Många verkar tyvärr missa det, de börjar med en lång kravlista över allt man behöver utföra för att få chansen att vinna. Hur kul är det?

Reglerna för Instagram är i dagsläget inte helt tydliga när det gäller tävlingar. Där föreslår jag att du fokuserar på vad som är en bra tävling. Är det verkligen en bra tävling att be folk tagga alla sina vänner i tävlingsinlägget som ditt företag postat? Eller är det bättre att be folk köpa din produkt och ta en bild med den i vardagen och lägga upp i sitt eget flöde? Vad sprider ditt varumärke bäst och på rätt sätt? Det är frågor du ska ställa dig innan du skapar tävlingen.

6. "MEN GUD VAD JOBBIGT ALLT SKA VARA DÅ!!! ORKA!"

Alltså vi hajar! <3 Anledningen till att många håller olagliga lotterier är inte för att de vill känna sig lite tuffa, utan för att det är så mycket enklare att bara dra en vinnare på måfå än att se vem som faktiskt var bäst. Och det är jobbigt att sätta sig in i allt som gäller och samtidigt se till att tävlingen blir rolig och engagerande.

Det fina i kråksången är att det finns hjälp att få. Vi har gjort hundratals tävlingar i print, mejl och sociala medier. Vi kan snabbt ordna en passande tävling till dig och ditt företag. Bara hör av dig!

Om du inte blev avskräckt av alla regler önskar vi dig stort lycka till! Det ska bli roligt att se fler korrekt utförda tävlingar i sociala medier framöver.

#socialamedier #tävlingar #guide

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© 2018 - pepp o'clock

 • Black Instagram Ikon